ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΩΡΟΛΟΓΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ

Θα θελα να ρωτήσω τους αρμόδιους που υπέβαλαν την πρόταση για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα ή οποιοδήποτε να μου πει: σε ποιο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της Κύπρου, αλλά και σε ποια εκπαιδευτήρια της Ευρώπης, το μάθημα της Γεωγραφίας είναι τόσο υποβαθμισμένο όσο είναι εδώ στη δημόσια Μέση Εκπαίδευση της Κύπρου; Μας ακύρωσαν μια περίοδο που αντιστοιχεί το 33% του παραγωγικού μας χρόνου και απορώ πόσο λογικό το βλέπουν, αν επιτέλους υπάρχει κάποιου είδους λογικότητα σε αυτήν την πρόταση,  ένας Γεωγράφος καθηγητής να μπορεί να διδάσκει μια περίοδο την εβδομάδα σε 600 μαθητές / τριες και να διαμοιράζεται τρία ή και τέσσερα σχολεία την εβδομάδα.

Οι σκλαβωμένες περιοχές της ιδιαίτερης μας πατρίδας είναι άγνωστες στα παιδιά μας και όχι μόνο, Οι ηλικιωμένοι πρόσφυγες μας που γνώριζαν καλά τα χωριά τους και τα τοπωνύμια των κατεχόμενων χωριών μας, έχουν φύγει από την ζωή. Το μάθημα της Γεωγραφίας είναι εδώ που καλείται να δώσει τον αγώνα να προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις στους μαθητές / τριες να εξοικειωθούν με τα τοπωνύμια των κατεχόμενων μας, της γης που δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί από την μνήμη μας ούτε μια στιγμή. Αν σήμερα οι μαθητές / τριες έχουν μόνο γνώση από διηγήσεις των ηλικιωμένων, τότε δεν μπορούν να καθορίσουν την γεωγραφική τους θέση, την χωρική τους αξία, τα ονόματα τους, τα φυσικά τους χαρακτηριστικά, τα ήθη, τα έθιμα, το ανάγλυφο τους, τα υδρογραφικά στοιχεία, τα είδη εδαφών και των ιδιαιτεροτήτων των συνθηκών ζωής των ανθρώπων.

Είναι εδώ που το μάθημα της Γεωγραφίας προσφέρει και συνδέει όλα τα γεωγραφικά δεδομένα για να διδάξει στη νέα γενιά της Κύπρου τα αξέχαστα και όμορφα τοπία μας που βρίσκονται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Και βέβαια ότι, είναι αναγκαίο και χρήσιμο στην ελεύθερη Κύπρο μας, όπως Τοπία που έχουν ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά καθώς επίσης και μια ιδιαίτερη ιστορική σημασία.

Σας ευχαριστώ.

 

Γιώργος Σεκκές

Πρόεδρος Συνδέσμου Καθηγητών Γεωγραφίας

Καθηγητής Γεωγραφίας