Αγαπητοί φίλοι-ες,

Αρχικά, θα ήθελα να ρωτήσω, το ποσό σωστό εσείς το βλέπεται για ένα καθηγητή να διδάσκει σε 600 μαθητές και να μετακινείται σε τρία ή και τέσσερα σχολεία την εβδομάδα για να μπορέσει να εκπληρώσει τις ώρες διδασκαλίας του. Μπορεί για εσάς να ακούγεται πολύ απλό και εύκολο, αλλά στην πράξη δεν το εξασκηθήκατε και σαφώς δεν το γνωρίζεται.

Μέσα από αυτή την επιστολή επιτρέψετε μου να εκφράσω μερικούς από τους προβληματισμούς που αφορούν το μάθημα της Γεωγραφίας. Πραγματικά είναι κρίμα που η διδασκαλία της Γεωγραφίας στην δημόσια γυμνασιακή εκπαίδευση, κινδυνεύει προς εξαφάνιση.  Όπως όλοι γνωρίζουμε το μάθημα της Γεωγραφίας εδώ στην Κύπρο δεν διδάσκεται σε άλλη γλώσσα εκτός από την Ελληνική. Και απορώ: Τι δεν τους αρέσει; το μάθημα; ή στο γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούν να εμπεδώσουν καλύτερα τα δικά τους συμφέροντα;  

Πήρα το μεταπτυχιακό μου από πανεπιστήμιο της Βόρειας Αμερικής, αφού μου στοίχησε πέρα από τριάντα χιλιάδες ευρώ που εξακολουθώ ακόμα να το πληρώνω. Ο λόγος ήταν για να ειδικευτώ και να μετά-μορφωθώ στην νέα υποκατηγορία της Γεωγραφίας. Τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών. Απέκτησα αυτήν την εξειδικευμένη γνώση για να τη διδάξω προς τους μαθητές / τριες, αλλά προπάντων το έπραξα και για προσωπική μου ικανοποίηση έτσι που να εκτελώ το επάγγελμα που τόσο αγαπώ με περισσότερη αυτοπεποίθηση, καταρτισμό και επαγγελματισμό  μέσα από τις πολλαπλές απαιτήσεις του 21ου αιώνα. Αυτές οι Γεωγραφικές τεχνολογίες είναι τόσο ξακουστές σε άλλα πολλά σχολεία και πανεπιστήμια σε άλλες χώρες του εξωτερικού, που εδώ στην Κύπρο δεν μας δίνεται ο χρόνος για να αξιοποιηθούν κατάλληλα προς τους μαθητές / τριες μας, που είναι τόσο παθιασμένοι να ενημερωθούν.

Το μάθημα της Γεωγραφίας παρέχει επίσης την δυνατότητα οι μαθητές / τριες να ενδυναμώνουν την κριτική και χωρική τους σκέψη, όχι μόνο πάνω σε θέματα τις ανθρωπογεωγραφίας αλλά και σε θέματα που αφορούν την Φυσική και Περιβαλλοντική Γεωγραφία. Όλες αυτές οι τρεις κατηγορίες γεφυρώνονται μέσα από τις τεχνολογίες των Γεωγραφικών Συστημάτων, έτσι που να μπορούν να μελετούν, αναλύουν, αναβαθμίζουν και να παρουσιάζουν όλα τα γεωγραφικά δεδομένα. Είναι συστήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα στην καθημερινή μας ζωή σε πολλές χώρες του κόσμου, από πολλούς οργανισμούς για να επιλύσουν τα καυτά ερωτήματα που αφορούν τον πλανήτη που εμείς οι άνθρωποι ζούμε, το πλανήτη Γη.

Μας έκοψαν και μας υποβάθμισαν διότι είμαστε καλύτεροι. Το γνωστό κυπριακό κατεστημένο που εξακολουθεί να υφίσταται στην καθημερινή μας ζωή για τόσα χρόνια, και όλοι μας είδαμε και εξακολουθούμε να βλέπουμε τα σημερινά αποτελέσματα αυτής της νοοτροπίας!  Μου είναι δύσκολο να κατανοήσω το γεγονός ότι το διάβασμα και κόπος μου ίσως πάνε χαμένα, εξαιτίας κάποιων που διορίστηκαν δήθεν σαν οι επιστημονικά καταρτισμένοι επίσης γνωστοί και σαν επιστήμονες “τα ξέρω όλα” για να αλλάξουν το ωρολόγιο Γυμνασιακό πρόγραμμα προς το καλύτερο. Αν είναι δυνατόν!

Πόσο κρίμα που κάποιοι δεν θέλουν να αναβαθμίσουν το μάθημα της Γεωγραφίας και γενικά την παιδεία μας. Κάποιοι πραγματικά έχουν μεγάλο μίσος μέσα στην ψυχή τους, λες και εμείς είμαστε ο εχθρός τους. Δεν πειράζει και ο Θεός είναι μεγάλος !

Σας ευχαριστώ

Γιώργος Σεκκές

Καθηγητής Γεωγραφίας