Τμήμα Γεωγραφικών Επιστημών

Καθηγητής: Γιώργος Σεκκές

MPS in Geographical Information Systems

ΒΑ in Geography

 

Ανάπτυξη σιδηροδρομικού δικτύου στην Κύπρο

 

 Σήμερα στον πλανήτη Γη, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων που επηρεάζει τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, το περιβάλλον. Πολλά προβλήματα που μπορεί φαινομενικά να είναι τοπικά, πολλές φορές είναι η απαρχή πιο μεγάλων προβλημάτων. Η πυκνή τροχαία κίνηση στις πόλεις και όχι μόνο προκαλεί κυκλοφοριακή συμφόρηση και μόλυνση.

 

Ένα από τα πιο επίμαχα και πολυσυζητημένα περιβαλλοντικά θέματα, αφορά την ανάπτυξη καινούργιων οδικών μέσων. Τα αυτοκίνητα στις μέρες μας έχουν δεκαπλασιαστεί σε σύγκριση με τη δεκαετία του 70. Τρία στα τέσσερα νοικοκυριά στην Κύπρο έχουν αυτοκίνητο, και 100% της μεταφοράς προϊόντων γίνονται οδικώς, με αποτέλεσμα οι πόλεις να πάσχουν από κίνηση, ηχορύπανση και καυσαέρια. Στην Κύπρο, η ραγδαία αύξηση της κυκλοφοριακής κίνησης σημειώθηκε κυρίως τα τελευταία 30 χρόνια, λόγω της δημιουργίας νέων, αναγκαίων αυτοκινητοδρόμων. Αν και κατά την γνώμη μου ήταν μια σωστή ενέργεια, πιστεύω  ότι είναι καιρός να περιορίσουμε ακόμα περισσότερο την κυκλοφοριακή μόλυνση στην Κύπρο, δημιουργώντας ένα σιδηροδρομικό δίκτυο από το οποίο θα επωφεληθούν τόσο οι άνθρωποι όσο και το περιβάλλον.

 

Η δημιουργία ενός  σιδηροδρομικού δικτύου ευρωπαϊκών προδιαγραφών θα βελτίωνε την κατάσταση, αφού θα δημιουργούσε προϋποθέσεις κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης ενώ η  μεταφορά εμπορευμάτων με τρένα θα γίνεται πιο γρήγορα και με λιγότερο κόστος  διευκολύνοντας και τους μεταφορείς εμπορευμάτων,  θα μειωθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος και η ηχορύπανση, το κράτος θα επιβαρυνθεί λιγότερο οικονομικά για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, ενώ οι εργαζόμενοι θα μεταβαίνουν στην εργασία τους πιο γρήγορα, με λιγότερη κούραση και άγχος. Παράλληλα η κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση από τη δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου θα μείωνε το ποσοστό των τροχαίων δυστυχημάτων που μαστίζουν τον τόπο μας και θα δημιουργήσουν  νέες θέσεις εργασίας για αρκετούς συμπολίτες μας. Επίσης, οι άνθρωποι που ανήκουν στην τρίτη ηλικία, στο εργατικό δυναμικό της χώρας και οι νέοι, θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιούν το τρένο αντί το αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να μπορούν να μετακινούνται πιο εύκολα και γρήγορα. Σημαντική θα είναι και η προσφορά του σιδηροδρομικού δικτύου στον τουρισμό. Οι τουρίστες κατά τη διαμονή και περιήγησή τους στο νησί θα μπορούν να χρησιμοποιούν το σιδηρόδρομο έχοντας πλέον την ευκαιρία να επισκέπτονται περισσότερα αξιοθέατα κατά τη διάρκεια της μέρας.  

 

Το αυτοκίνητο, δίνει πολλά πλεονεκτήματα σε μια οικογένεια. Μπορεί να μετακινείται σχεδόν όπου θέλει έχοντας ελευθερία κινήσεων και δίνει την επιλογή  τόπου εργασίας και εκπαίδευσης, καθώς μπορούν να φτάσουν εκεί σε σχετικά λίγο χρόνο. Παρόλα αυτά, η πολύ συχνή χρήση του δημιουργεί πυκνή τροχαία κίνηση σε πολλές μεγάλες πόλεις, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί μεγάλα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Ο πιο κάτω πίνακας εξηγεί:

 

 

 

 

Περιβαλλοντικά

 • Μόλυνση του αέρα από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων  κυρίως στις μεγάλες πόλεις.
 • Ηχορύπανση λόγω αυτοκινήτων, λεωφορείων, ταξί και φορτηγών.
 • Οπτική ρύπανση από τα καυσαέρια
 • Χρησιμοποίηση μεγάλων εκτάσεων γης ως χώρων στάθμευσης

 

Οικονομικά

·         Απώλεια χρόνου κατά την αναμονή λόγω κίνησης.

 • Απώλεια χρόνου στην αναζήτηση  χώρου στάθμευσης.
 • Συντήρηση και επιδιόρθωση δρόμων καθώς και κόστος ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.
 • Κόστος πετρελαίου και βενζίνης

Κοινωνικά

 • Κίνδυνος ατυχημάτων
 • Προβλήματα υγείας λόγω άγχους στους οδηγούς και στους πεζούς.
 • Άσθμα, που πολλές φορές προκαλείται από την εισπνοή καυσαερίων.
 • Καταστροφή περιουσιών για τη δημιουργία νέων και πιο πλατιών δρόμων.
 • Ζημιές σε αρχαιολογικούς χώρους και διατηρητέα κτίρια.

 

 

 

Γνωρίζουμε ότι θα κοστίσει αρκετά χρήματα στην Κυπριακή Κυβέρνηση η δημιουργία αυτού του σιδηροδρομικού δικτύου. Όμως έχοντας υπόψη μας ότι η παλιά σιδηροδρομική γραμμή που υπήρχε στην Κύπρο από το 1906 κτίστηκε μόνο μέσα σε δύο χρόνια, σήμερα σαφώς θα είναι ευκολότερο, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, να κτιστεί ένα υπερσύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο που δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από εκείνα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης, το επίπεδο μόρφωσης και οι τεχνικές γνώσεις που απέκτησαν με τις σπουδές τους οι Κύπριοι, μαζί με τις εμπειρίες ξένων εμπειρογνωμόνων μπορεί να είναι πολύ βοηθητικές για τη δημιουργία αυτού του έργου.  

 

Αν θέλουμε να διατηρηθεί η ισορροπία και η ποικιλομορφία του περιβάλλοντος στην Κύπρο, χρειάζεται προσεκτική αειφορική διαχείριση των πόρων που διαθέτουμε. Η μόλυνση ή η διατήρηση του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε δεν έχει σύνορα. Πρέπει γρήγορα να παρθούν αποφάσεις έτσι ώστε να λυθεί ή να περιοριστεί το πρόβλημα που καταστρέφει τις ζωές των ανθρώπων και γενικά τον πλανήτη μας.  Η δημιουργία ενός  σιδηροδρομικού δικτύου ευρωπαϊκών προδιαγραφών θα βελτίωνε την κατάσταση, αφού θα δημιουργούσε προϋποθέσεις   και θα οδηγήσει την Κύπρο στις απαιτήσεις του  21ο αιώνα.