Τμήμα Γεωγραφικών Επιστημών

Καθηγητής: Γιώργος Σεκκές

Γεωγραφία της Κύπρου

 

“Δράση της Θάλασσας.” Περιπτωσιολογική μελέτη.

 

Ένα έργο υποδομής, στολίδι για τη Λεμεσό. Η Μαρίνα της Λεμεσού.

 

Η Λεμεσός είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου και γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη κατά τα τελευταία χρόνια. Εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου πάνω στον τομέα του διαμετακομιστικού εμπορίου. Σήμερα, η Λεμεσός είναι μία από τις πιο σημαντικές τουριστικές, εμπορικές και παροχής υπηρεσιών πόλη της Κύπρου. Πολλές υπεράκτιες εταιρείες έχουν συστήσει στη Λεμεσό, λόγω της εύκολης πρόσβασης στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Η πόλη είναι επίσης γνωστή για την μακρά πολιτιστική της παράδοση. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και ένας μεγάλος αριθμός μουσείων και αρχαιολογικών χώρων βρίσκεται εκεί, καθώς επίσης και άλλες σύγχρονες επιρροές παρατηρούνται εκεί, όπως το μοναδικό συνδυασμό της αρχαίας Ελληνικής, Βυζαντινής και Ρωμαϊκής κληρονομίας. Επίσης, η Λεμεσός είναι το σπίτι του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου “ΤΕΠΑΚ”.

 

 

 

 

 

Λόγο της ραγδαίας  ανάπτυξης και της σημαντικής της τοποθεσίας, ένα μεγαλεπήβολο έργο αναμένεται να δώσει νέα πνοή στη Λεμεσό και στο τουριστικό προϊόν της Κύπρου. Το έργο αυτό ξεκίνησε το 2010 και το έργο αυτό προβλεπόταν να είναι έτοιμο το 2012. Αν και κάποια τμήματα του έργου έχουν ήδη δημιουργηθεί  και έχει ήδη υποδεχθεί τα πρώτα σκάφη αναψυχής, το όλο έργο μέχρι σήμερα, δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως.

 

Τα έργα υποδομής της μαρίνας, δημιούργησαν θέσεις εργασίας για τον τόπο, εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν και ομορφαίνουν τη χώρα, για την Κύπρο αλλά και για τη Μεσόγειο γενικότερα. Η Μαρίνα αποτελεί ένα θαλάσσιο οικισμό με ζωή και ιδιαίτερο χαρακτήρα. Το έργο υποδομής επίσης, αντιμετωπίζει  με αξιώσεις τον ανταγωνισμό με άλλες χώρες, “εμπλουτίζουμε την ποικιλία εμπειριών και αναβαθμίζουμε την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε, έτσι που να σφραγίζουμε την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού με αυξημένη κατά κεφαλή δαπάνη.”

 

Η Μαρίνα της Λεμεσού, θα παρέχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού χιλίων σκαφών, περιλαμβάνει επιχωματώσεις εντός του λιμενικού χώρου για δημιουργία κατοικιών, κυματοθραύστες, λιμενοβραχίονες, δημιουργία παραλίας, χώρο συντήρησης σκαφών, πάρκα, εμπορική ανάπτυξη και πολιτιστικό κέντρο. Παρέχει, επίσης, ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό και ένα υπέροχο παραλιακό πεζόδρομο σε ολόκληρο το μήκος της, που θα συνδέεται με τη γύρω περιοχή. Η μαρίνα επίσης, θα προσφέρει κάθε σύγχρονη ευκολία και άνεση για ιδιοκτήτες γιοτ.

 

 

 

 

 

 

Ασκήσεις:

 

1. Να  απαριθμήσετε τέσσερα πλεονεκτήματα για την δημιουργία μαρίνας στη Λεμεσό.

 

2. Με βάση των φωτογραφιών, να εξηγήσετε δυο μέτρα διαχειρίσεις που πάρθηκαν για την προστασία των σπιτιών και γενικά της περιοχής από τα κύματα της  θάλασσας.

 

3. Πιστεύεται ότι τα πιο πάνω μέτρα που αναφέρατε ότι πάρθηκαν είναι ικανοποιητικά ; Να δικαιολογήσετε της απάντηση σας.

 

4. Ποια μειονεκτήματα πιστεύεται θα προκύψουν από το έργο αυτό ;

 

5. Τι θα λέγατε για την δημιουργία επίσης κάποιου “Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου” στη περιοχή της μαρίνας της Λεμεσού. Πλεονεκτηματα και μειονεκτηματα.

 

6. Σε περίπτωση που η περιοχή της Λεμεσού κτυπηθεί από κύματα Τσουνάμι, πιστεύεται ότι η μαρίνα της Λεμεσού έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα διαφύλαξης ;

 

7. Μέσα από μια έρευνα, να πάρετε πληροφορίες από διάφορες πηγές όπως το διαδίκτυο και να κάνετε μια μελέτη για τα κύματα “Τσουνάμι”.